Puberteit bij honden

                                                                                                          Door Mark Wibier
Tinley-Gedragstherapeut voor honden.
Een van de meest gehoorde opmerkingen op de hondenschool gaat over de puberteit bij honden. Uit die opmerkingen blijkt telkens weer dat er veel onwetendheid bestaat over het onderwerp ‘puberteit bij honden’. Ook honden gaan in hun ontwikkeling naar volwassenheid door de puberteit. Daar valt niet aan te ontkomen. Ook een vroegtijdige castratie van een reu of sterilisatie van een teef is geen oplossing voor de mogelijk vervelende gedragingen die tijdens de puberteit kunnen ontstaan.
Het grootste misverstand bij eigenaren van jonge honden is de leeftijd waarop de puberteit kan beginnen. Net als bij mensen is dat verschillend. De een is nu eenmaal jonger in de puberteit dan de andere. En net als bij mensen zijn teefjes vaak wat eerder dan reutjes. En zijn honden van kleine rassen of kruisingen vaak eerder in de puberteit dan middelgrote of grote soortgenoten. In de regel echter komen de meeste honden op ongeveer 8 à 9 maanden leeftijd in de puberteit. De hersenen gaan groeien, de hormonen beginnen te werken, het postuur verandert, het gedrag wordt anders en de gehoorzaamheid komt sterk onder druk te staan. Vooral in het begin van de puberteit wordt de gehoorzaamheid vaak veel minder. Vaak omdat de hond gewoon geen zin heeft om te luisteren en het liefst datgene doet wat hij of zij zelf wil maar evenzo vaak snappen ze gewoon niet meer wat er met een bepaald commando bedoeld wordt. Als je daar als eigenaar tegen in gaat dan wordt de gehoorzaamheid in de regel nog veel slechter.
Wat kan er tijdens de puberteit nog meer op de hoek komen kijken? Sommige honden kunnen tijdelijk weer onzindelijk worden. Reuen in de puberteit beginnen met markeren. Dat is meestal buiten bij elk paaltje, lantaarnpaal, hekje, struik en boom die ze tegen komen maar markeren kan ook binnenshuis gebeuren. Puberende honden kunnen weer beginnen met het vernielen van voorwerpen. Vaak op dezelfde manier als toen ze nog pup waren. Andere hondse pubers kunnen op slag weer slechter alleen zijn en worden aanhankelijker.
Teefjes worden in deze periode voor het eerst loops. Voor die loopsheid kunnen ze door een gedragsfase gaan waarin ze opeens bang kunnen worden voor bekende stimuli, schrikkeriger worden in onverwachte situaties en ook aanhankelijker worden. Deze fase stop zodra de loopsheid begonnen is. Reuen echter worden ‘haniger’. Vooral in de leeftijd van 10 tot 12 maanden is de productie van testosteron op een veel hoger niveau dan erna. Hoe meer agressieve ervaringen reuen in deze leeftijdsfase opdoen, des te groter is de kans dat de reu op volwassen leeftijd feller blijft ten opzichte van anderen honden.
De vraag die op cursussen vaak gesteld wordt is die wat men er aan kan doen. Een eensluidend antwoord kan op een dergelijke vraag niet gegeven worden. Helaas. Belangrijk is om de huisregels in acht te blijven houden, met de hond cursus blijven volgen en de hond door middel van het eigen gedrag leiding blijven geven. Uw eigen gedrag moet niet aangepast worden aan het gedrag van de hond, maar tegelijkertijd moet soms de teugels aangehaald worden en soms moet er ook het één en ander door de vingers gezien worden. Daarvoor is inlevingsgevoel nodig. En consequentheid. Het verloop van de puberteit van de hond is namelijk bepalend voor de rest van zijn leven. Veel eigenaren van jonge honden verliezen in deze tijd het geduld en het vertrouwen in de hond. Statistisch gezien worden dan de meeste honden ‘wegens omstandigheden’of ‘wegens ziekte’voor herplaatsing aangeboden.
Cursus blijven volgen is belangrijk, ook al zijn de resultaten dan veel minder als tijdens de vorige cursussen. Elke cursus is weer opnieuw een investering in de toekomst van de hond.

 www.wibier.nl