Vuurwerkangst

 
December feestmaand ?                                                                                Door Mark Wibier
Tinley-Gedragstherapeut voor honden.
Als wij mensen aan december denken, denken wij aan gezelligheid, lekker eten, drinken, geschenken, kerstmis. Als honden aan december zouden kunnen denken, dan denken zij aan knallen, hoofdpijn, angst en stank. Voor veel huisdieren staan in de maand december de effecten van vuurwerk centraal. Hoewel illegaal wordt er al sinds november in een aantal wijken en dorpen in Zuid-Oost Drenthe met zekere regelmaar vuurwerk afgestoken. Daardoor leven al veel (huis)dieren sinds die maand in regelmatig terugkerende angst.
In de praktijk blijken echter ook veel dieren ‘aangeleerde’ angst voor vuurwerk te hebben. Deze vorm van angst is onbedoeld ontstaan door verkeerde reacties van de mensen om de angst van de hond na het horen van vuurwerk. Schrikken van vuurwerk is normaal. In principe kan elke hond schrikken. Honden die niet bang zijn zullen vrijwel direct daarna weer herstellen van die schrikreactie. Honden die wel bang zijn en getroost worden door middel van troostende woorden en aaien zien deze verkeerde vorm van aandacht als versterking, beloning voor het bang zijn. Regel nummer één bij honden die schrikken: niet troosten! Vaak wordt er gezegd, dat de hond dan beter genegeerd kan worden. Ook dat werkt vaak averechts. Beter is om de hond nadat hij geschrokken is af te leiden en kleine opdrachtjes te laten doen om de schrik te vergeten. Het beste is om even met de hond te spelen.
Elk jaar lopen honden tijdens de wandeling weg door het schrikken van vuurwerk. Laat in de laatste week van het jaar daarom de hond nergens los lopen. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Het is een cliché, maar gelooft u mij, het klopt helemaal.
Het is verstandig om op oudjaarsdag de hond licht verteerbaar voer te geven en vette snacks (oliebollen, appelflappen e.d.) te vermijden. Om de hond ook een gezellige avond te geven schenkt u hem/ haar een lekker bot. Niet zo’n gewone, maar bijvoorbeeld een lekkere gerookte bot. Of bijvoorbeeld een Kong, een onverwoestbaar speelgoed waarin lekkere snacks gedaan kunnen worden die de hond door spelen eruit kan krijgen. Dan heeeft uw trouwe huisgenoot afleiding die hij verdient.
Een laatste belangrijke tip: vermijd slaaptabletjes en andere sederende middelen. Elk jaar komen er bij DTC honden in vuurwerktherapie doordat de angst door die tabletjes onhoudbaar geworden is. Heeft uw hond een rustgevend middeltje nodig, dan raad ik u van harte de Bach Bloesem Rescue Remedy druppels aan. Deze werken snel en doelmatig en zorgen dat uw hond geheel bij zijn positieven blijft.
Een prettige jaarwisseling gewenst!
Voor informatie:
DTC Dog Training Center
www.wibier.nl