Waterhoofje

HYDROCEPHALUS: oftewel waterhoofdje.

Hydrocephalus is een aangeboren of later ontstane vergroting of uitzetting van de hersenkamers door een vergrote productie van hersenvocht. De aandoening ontstaat door stuwing van het hersenvocht, die meestal veroorzaakt wordt door de afsluiting van een van de doorgangswegen.
De hersenen nemen het grootste gedeelte van de schedelinhoud in beslag. Ze zijn voorzien van talrijke bloedvaten en ze worden omspoeld door Liquor (hersenvocht), waar ze als het ware drijven in het hersenvocht, dat normaal uitziet als water. Het hersenvocht wordt geproduceerd in holtes in de hersenen, de hersenkamers (ventrikelsysteem). Bij een hydrocephalus kan het hersenvocht onvoldoende wegvloeien. Het hersenvocht is belangrijk bij de aan en afvoer van voedingsstoffen voor de hersenen. Ook vormt het een soort stootkussen ter bescherming van de hersenen.
Het gevolg van hydrocephalus is dat de hersenkamers groter worden door de ophoping van het vocht, het hoofd groeit hierdoor onevenwichtig snel ten aanzien van het lichaam. Bij een of meerderen fontanellen zie je dan vaak op de plaats van deze een blaasvormige uitstulping op de hersenpan ontstaan door de verhoogde druk van het hersenvocht in het hoofd. Bij oudere pups en volwassen hondjes waarbij de schedel reeds is gesloten en geen fontanel(len) aanwezig zijn ziet men heel vaak uitpuilende ogen. Het een en andere kan leiden tot misselijkheid/braken evenwichtsstoornissen en/of een verstoorde motoriek. Uiteindelijke zal hydrocephalus leiden tot het verlies en of beschadiging van het hersenweefsel.

Diagnose