Francesco Cochetti, Italië

 

Vertaald door Hans van den Berg & Kristy Leest

Oorsprong en geschiedenis:

Er zijn vele theorieën over de oorsprong van de Chihuahua. Er zijn theorieën die zeggen dat ze oorspronkelijk gefokt zijn door de Maya Indiaanse stam die leefde in het gebied nu bekend als Mexico en relikwieën tot wel 2000 jaar oud die lijken op chihuahua’s zijn daar gevonden. De Maya’s noemden ze Tichichi honden. De Tolteken en later de Azteken schijnen ook kleine, soortgelijke honden gefokt te hebben en deze werden gefokt om op te eten en ook voor mogelijke religieuze ceremoniën, waar ze geofferd werden samen met de lichamen van de doden om ze de weg naar het leven aan de andere kant te laten zien.

Er zijn ook theorieën die zeggen dat het ras oorspronkelijk uit Europa komt en dat een schilderij van Botticelli in de Sixtijnse Kapel in Rome een hoofd afbeeld van een kleine chihuahua- achtige hond. Maar om eerlijk te zijn weten we gewoon niet zeker waar het ras vandaan komt. De huidige Chihuahua komt voort uit honden die naar de USA gebracht zijn door mensen die Mexico bezochten gedurende het laatste deel van de negentiende eeuw.

In 1946 waren er 3359 chihuahua’s geregistreerd bij de AKC

( Amerikaanse Kennel Club)

Karakteristieken:

Alerte kleine hond, snel bewegend met een vlotte, krachtige actie en ondeugende expressie. Ze moeten vrolijk en geïnteresseerd zijn in alles wat er om hen heen gebeurt, zelfbewust en niet agressief, intelligent en tegelijkertijd gevoelig. De Amerikaanse standaard zegt dat ze alert moeten zijn met  terriërachtige trekjes. Chihuahua’s moeten er in de ring uitzien als een grote hond. Ze moeten ruimgrijpend en met drive gaan. Dit is erg belangrijk voor het ras zeker in deze tijd. Veel chihuahua’s hebben korte gangen en zijn niet sound in bouw.  Soundness is een voorwaarde om goed te kunnen bewegen, correcte hoekingen in de schouders geven elegantie aan de hond. Gezelschapshonden zijn kleine en elegante honden. Ze moeten levendig zijn en moeten goed kunnen bewegen. Ze moeten nooit door de ring gaan met een steppend gangwerk en een achterhandbeweging van een draver. Hun ondeugende expressie betekent dat ze correcte oren en ogen en een goede lengte van de voorsnuit hebben.